Urząd Gminy Stoszowice | Tel.: 74 816 45 10 e-mail: gmina@stoszowice.pl
Uwaga:
Dzisiaj jest: środa, 21 maja 2025. Imieniny: Wiktora, Kryspina, Tymoteusza

GMINA STOSZOWICE

ATRAKCJE TURYSTYCZNE

POLECAMY

BIULETYN INFORMACYJNY

PROJEKTY WSPÓŁFINANSOWANE PRZEZ UNIĘ EUROPEJSKĄ

Kamery na żywo

Stacje pogodowe

Obrady Rady Gminy

Szczepienia przeciw COVID-19

Projekty finansowane z budżetu państwa

Projekty współfinasowane przez Lasy Państwowe

Projekty współfinansowane z budżetu województwa

POWIATOWY LEKARZ WETERYNARII - INFORMACJA DLA HODOWCÓW DROBIU
2025-05-19 13:48:22

INFORMACJA DLA HODOWCÓW DROBIU

dotycząca środków ustanowionych w związku występowaniem rzekomego pomoru drobiu (ND) i wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI)

 

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Ząbkowicach Śląskich informuje  o obowiązywaniu przepisów rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi  z dnia 25 kwietnia 2025 r. w sprawie środków podejmowanych w związku  z wystąpieniem rzekomego pomoru drobiu (Dz.U.2025.564) oraz rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 31 marca 2022 r. w sprawie zarządzenia środków związanych z wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków (Dz.U.2022.768 ze zm.).

Na mocy w/w rozporządzeń wprowadzone zostały środki zapobiegawcze, mające na celu ograniczenie ryzyka rozprzestrzeniania się chorób zakaźnych ptaków. Zgodnie z przedmiotowymi rozporządzeniami na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej:

  1. I.             we wszystkich gospodarstwach utrzymujących drób

1)   zakazuje się:

a)    pojenia drobiu oraz innych ptaków utrzymywanych przez człowieka wodą pochodzącą ze zbiorników wodnych, do których dostęp mają ptaki dzikie,

b)    wnoszenia i wwożenia na teren gospodarstw utrzymujących drób zwłok dzikich ptaków oraz tusz ptaków łownych,

c)    wprowadzania do i wyprowadzania z gospodarstwa kur i indyków niezaszczepionych przeciwko rzekomemu pomorowi drobiu.

2)   nakazuje się:

a)     utrzymywanie drobiu w sposób uniemożliwiający jego dostęp do zbiorników wodnych, do których mają dostęp dzikie ptaki,

b)    zgłaszanie do powiatowego lekarza weterynarii miejsc utrzymywania drobiu lub innych ptaków, z wyjątkiem tych utrzymywanych wyłącznie w pomieszczeniach mieszkalnych,

c)     utrzymywanie drobiu, z wyłączeniem kaczek, gęsi, ptaków bez grzebieniowych oraz kurcząt ras wolno rosnących w izolacji od dzikiego ptactwa,

d)    przechowywanie paszy i ściółki w sposób, który zabezpiecza je przed kontaktem z gryzoniami i dzikimi ptakami oraz z ich odchodami,

e)     karmienie i pojenie ptaków w sposób, który zabezpiecza paszę i wodę przed dostępem dzikich ptaków oraz przed ich odchodami,

f)      umieszczanie gniazd dla drobiu wewnątrz budynków,

g)     powstrzymanie się przez osoby, które w okresie ostatnich 48 godzin uczestniczyły w polowaniu na ptaki łowne, od wykonywania czynności związanych z utrzymywaniem drobiu,

h)    dokonywanie codziennego przeglądu drobiu oraz prowadzenie dokumentacji zawierającej informacje o wystąpieniu u drobiu objawów klinicznych, takich jak m.in.:

  • zwiększona śmiertelność
  • spadek pobierania paszy i wody
  • drgawki, skręty szyi, paraliż nóg i skrzydeł czy niezborność ruchów
  • duszność
  • sinica i wybroczyny
  • biegunka
  • nagły spadek nieśności
  • zwiększone występowania jaj o nieprawidłowej budowie, w tym  o deformacji skorup lub o składaniu jaj bez skorup.

 

  1. II.           w gospodarstwach, które prowadzą działalność nadzorowaną w zakresie utrzymywania drobiu w celu umieszczenia na rynku tych zwierząt lub produktów pochodzących z tych zwierząt lub od tych zwierząt

 

1)   dodatkowo nakazuje się:

a)     wyposażyć gospodarstwo w odpowiednią liczbę mat dezynfekcyjnych, umożliwiającą ich rozmieszczenie:

  • przed wejściami i wyjściami z budynków, w których utrzymywany jest drób, lub alternatywnie – zastosować inne środki techniczne zapewniające skuteczne oczyszczanie i dezynfekcję obuwia w tych miejscach;
  • przed wjazdami i wyjazdami z gospodarstwa albo zainstalowanie niecki dezynfekcyjnej bądź innego urządzenia służącego do odkażania kół pojazdów poruszających się na teren i z terenu gospodarstwa.

Szerokość mat lub niecek dezynfekcyjnych nie może być mniejsza niż szerokość wjazdów i wyjazdów z gospodarstwa, a ich długość musi być równa co najmniej obwodowi największego koła środka transportu poruszającego się w obrębie gospodarstwa.

b)     osobom wchodzącym do budynków, w których jest utrzymywany drób:

  • stosowanie środków bezpieczeństwa biologicznego i ochrony osobistej, w tym odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego przeznaczonych do użytku wyłącznie w danym budynku,
  • oczyszczanie i odkażanie obuwia,
  • mycie i odkażanie rąk;

c)      oczyszczanie i odkażanie sprzętu i narzędzi używanych do utrzymywania drobiu przed każdym ich użyciem, a jeżeli są używane wyłącznie w danym budynku - co najmniej raz dziennie;

d)     prowadzenie i przechowywanie w tym gospodarstwie przez rok dokumentacji dotyczącej zakupu, przyjęcia i zużycia środków odkażających, a także wskazującej termin wykonania deratyzacji i dezynfekcji, datę padnięcia drobiu oraz liczbę zwłok padłego drobiu przekazanych do unieszkodliwienia;

e)      wdrożenie procedur w zakresie zapobiegania przedostawaniu się dzikiego ptactwa do budynków, w których jest utrzymywany drób, i do miejsc przechowywania paszy i ściółki oraz w zakresie przeprowadzania deratyzacji i dezynsekcji;

f)       prowadzenie rejestru środków transportu do przewozu drobiu, jaj, paszy lub produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego wjeżdżających na teren tego gospodarstwa oraz prowadzenie rejestru wejść osób do pomieszczeń, w których jest utrzymywany drób;

g)     wyposażenie gospodarstwa w specjalny kontener lub osobne pomieszczenie tylko do przechowywania padłego drobiu, zabezpieczone tak, żeby nie mogły się do nich dostać gryzonie, zwierzęta domowe ani dzikie,.

h)     usuwanie padłego drobiu do kontenera lub pomieszczenia przeznaczonych do przetrzymywania zwłok padłego drobiu- nie rzadziej niż raz dziennie;

i)       wyposażenie gospodarstwa w zapas środków do dezynfekcji wystarczający na co najmniej 7 dni bieżącej dezynfekcji, utrzymywanie mat, niecek lub innych urządzeń do dezynfekcji w takim stanie, aby używane środki działały skutecznie.

j)       zabezpieczenie zbiorników wodnych znajdujących się na terenie tego gospodarstwa przed dostępem ptaków wolno żyjących;

k)     utrzymywanie czystości i porządku wokół budynków, w których jest utrzymywany drób oraz miejsc, w których są przechowywane są pasza i ściółka, w tym regularne wykaszanie roślinności i uprzątanie pozostałości paszi ściółki;

l)       wyposażenie tego gospodarstwa w wydzielone miejsca do:

  • składowania środków odkażających, a także zabezpieczenie tych miejsc przed dostępem osób nieupoważnionych,
  • składowania obornika, paszy i ściółki,
  • przetrzymywania produktów leczniczych weterynaryjnych, a w tych miejscach zapewnia się warunki gwarantujące niezmieniony stan tych produktów i zabezpiecza się te miejsca przed dostępem osób nieupoważnionych;

m)   w gospodarstwach, w których utrzymuje się

  • do 350 sztuk drobiu średniorocznie, obowiązkowe jest szczepienie kur i indyków przeciwko rzekomemu pomorowi, które powinno być przeprowadzane zgodnie z charakterystyką zastosowanej szczepionki.
  • więcej niż 350 sztuk drobiu średniorocznie – oprócz obowiązkowego szczepienia kur i indyków przeciwko rzekomemu pomorowi drobiu wymagane jest opracowanie i wdrożenie planu bioasekuracji. Plan ten, w odniesieniu do zapobiegania rzekomemu pomorowi drobiu, powinien zawierać opis programu obowiązkowego szczepienia kur lub indyków, opracowanego przez podmiot uprawniony do świadczenia usług z zakresu medycyny weterynaryjnej w tym gospodarstwie. Ponadto w takim gospodarstwie należy przeprowadzić badania laboratoryjne zaszczepionego drobiu w celu oceny poziomu przeciwciał i skuteczności wspomnianego programu szczepień.

Ponadto Powiatowy Lekarz Weterynarii w Ząbkowicach Śląskich przypomina, że w przypadku podejrzenia wystąpienia objawów wskazujących na wystąpienie choroby zakaźnej u drobiu, posiadacz zwierząt jest zobowiązany niezwłocznie powiadomić powiatowego lekarza weterynarii lub najbliższy podmiot świadczący usługi z zakresu medycyny weterynaryjnej.

W przypadku pytań i wątpliwości można skontaktować się osobiście z pracownikami Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Ząbkowicach Śląskich, ul. Daleka 19, 57-200 Ząbkowice Śląskie, na adres e-mail: zabkowice@wroc.wiw.gov.pl, lub telefonicznie pod numerem: 748157635


Pobierz załączniki:

INFORMACJA DLA HODOWCÓW DROBIU dotycząca środków ustanowionych w związku występowaniem rzekomego pomoru drobiu (ND) i wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI)
Pobierz plik [0.16MB]

Klauzula informacyjna
bulletin
Biuletyn Informacji Publicznej
bulletin
SIP Stoszowice
bulletin
Inkubator Przedsiębiorczoście Stoszowice
bulletin
Centralna Ewidencja Emisyjności Budynków
bulletin
Lokalny Program Rewitalizacji
bulletin
Przedsiębiorcy
bulletin
Droga Gminna Srebrna Góra
bulletin
Rządowy Fundusz Inwestycji Lokalnych
bulletin
Projekty Unijne
bulletin
Projekty finansowane z budżetu państwa
bulletin
Przebudowa drogi w Grodziszczu
bulletin
Sesje Rady Gminy Online
bulletin
Instrukcja ARGO
bulletin
Zbiórka selektywna - podział
bulletin
Projekty współfinansowane z budżetu województwa
bulletin
Informacje dotyczące wywozu i selekcji nieczystości stałych
bulletin
Usuwanie wyrobów zawierających azbest w Gminie Stoszowice
bulletin
DFR
bulletin
System informacji gminnej
bulletin
Poprzednia wersja strony
bulletin
ePUAP
bulletin
Biuletyn Informacyjny
Sowiogórskie Towarzystwo Turystyczno Krajoznawcze
Infanterie - Regiment von Alvensleben (No. 33) Srebrna Góra
Czytaj więcej
Do góry strony